Kävin alkuviikosta Kipuklinikan fysiatrilla ensimmäistä kertaa. Aiemmin tietty Mehiläisessä kävin useallakin. Odottelin ehkä jotain ihmeellistä, koska kyseessä oli kuitenkin Kipuklinikan fysiatri.Olikin joo ihmeellistä, hän antoi minulle tunnin tutkittuaan kokonaan uuden diagnoosin! Olen nyt viimeiset 15kk rampannut n.2-4 kertaa/kk lääkärissä, eikä kukaan muu ollut keksinyt sitä...?
Soitin jo matkalla perheelle, että nyt on sitten Fibromyalgia.

Kotona vasta rupesin epäilemään. Istuin ahkerasti muutaman päivän koneella ja tutkin asiaa. Ainakin se selvisi, että suomalaiset aiheesta kertovat sivut ovat todella ala-arvoisia...
Mm. Pekka Hannonen, reumatologian professori toteaa seuravaa: "Älylliset toimintahäiriöt muodostavat keskeisen osan koetusta työkyvyttömyydestä."  Huh huh... Mihinkähän se perustuu? Liittyisiköhän se siihen, että kipukroonikot yleensä kärsivät muistikatkoista ja keskittymiskyvyttömyydestä kivun (ja lääkkeiden) takia? Mutta pelkkä kipu, eikä Fibromyalgiakaan (minkään muun sivun mukaan) aiheuta esim. uuden oppimisvaikeuksia!? Fibrofogista kyllä puhutaan.

"Fibro"-kipuilija tuntee kipunsa jopa 3 kertaa tervettä ihmistä herkemmin. Silti se ei ole varsinaisesti kivuille herkistävä tauti. Fibromyalgiaa on joskus kutsuttu mm. lihasreumaksi, mutta sitten huomattiin tarkemmilla mikroskoopeilla että kudostuhoja ei tapahtunutkaan. Eli vaaraton, mutta todella kipeä, reuman tyylinen sauraus.
Vaikka tautia on luokiteltu jo ennen 1900-lukua, sillä on ICD-10 tautiluokitus ja WHO:n hyväksyntä, niin silti Suomessa suhtautuminen on näin nihkeää...

Hirvittäisipä olla fibroilija tälläisessä paikassa! Onneksi en ole!
Oma tautiluokitukseni pysyi Tietzen syndroomana. Lääkärini kysyi aluksi mitä mieltä olin fibro diagnoosista ja sanoin epäileväni sitä vahvasti. Pitäisi olla mm. pitkäaikaisia, yli 3kk kestäneitä kipuja vartalon kaikilla neljänneksillä. Lääkäri tiesi, että 3/4 riittää, mutta minulla on vain yksi varsinainen kipukohta, rinta. Lisänä nyt vaan olkapää, joka pyörii vallattomana kuopassaan.

Minulla kuitenkin oli 16/18 fibromyalgiakipupistettä, fysiatri oli kirjoittanut etten "niitä suuremmin ole noteerannut."
Lääkäri oli sitä mieltä, että minulla voisi kyllä olla kivuissani jonkin verran "fibro-vaikutteita", mutta sellaista ei voi diagnosoida.
Jenkeissä taidetaan diagnosoida:
Secondary fibromyalgia.
Eli jokin krooninen kipukin voisi laukaista tälläisen, se minulla kyllä voi olla.